Kategórie      

Ryžovanie zlata

Pridané: 14.04.2022
|
Prečítate za 2 min.
|
Martin Šuťák

 

 

Kto z nás nesníval ako malý chlapec o ryžovaní zlata a dobrodružnom živote inšpirovaný knihami Jacka Londona.

S tým dobrodružným životom si to už každý zariadi ako chce ale ryžovanie zlata sa dá stále vyskúšať aj na Slovensku.

 

Veľa našich riek a potokov je zlatonosných napríklad Dunaj, Váh, Hron, Nitra alebo aj názvy obcí napovedia že sa tam môže nachádzať zlato napríklad Zlaté Moravce, Zlatá Idka, Zlatník, Zlatno...

 

Poprípade môžete vyskúšať svoju šikovnosť na súťažiach v ryžovaní zlata.  

 

Ryžovaním zlata asi nezbohatnete preto to treba brať skôr ako voľno časovú aktivitu ako zárobkovú činnosť.

Len pre ilustráciu, na 1 gram zlata potrebujete nájsť asi 3000 zlatiniek. Koľko materiálu by ste museli preryžovať aby ste našli také množstvo zlatiniek nechám na Vašu predstavivosť.

 

Ak sa rozhodnete skúsiť šťastie s ryžovaním zlata tu je niekoľko rád ako na to.                                                                   

 

Čo budete potrebovať.

Na začiatok potrebujete hrubšie sito, lopatku, ryžovaciu panvicu, pipetu na nasanie zlatiniek a skúmavku na ich uloženie.

 

Kde budete ryžovať

Kľúčom k úspechu je urobiť si prieskum a nájsť si správne miesta.

Zlatonosný materiál hľadajte v ohyboch potokov a riek kde sa na brehu usadzujú jemné nánosy, hľadajte zlato v štrbinách a za veľkými kameňmi kde sa usadzujú nánosy.

Je potrebné kopať hlbšie lebo zlato je jeden z najťažších prvkov a pri usádzaní nánosov sa posúva stále hlbšie.

 

 

Princíp ryžovania

 

- Sito položte do ryžovacej panvice

- Materiál ktorý chcete preryžovať naberte do sita. Zatraste ním aby materiál prepadol do panvice,

  Panvicu naplňte do ½ alebo do ¾.

  Materiál ktorý ostal v site vyhoďte ale predtým ho skontrolujte. Môže tam byť zlatý nuget J

  Sito slúži na to aby sa Vám do panvice nedostali veľké kamene, je to prvá separácia materiálu.

- Do panvice naberte vodu tak aby bol všetok materiál ponorený. Rukou rozdrobte prípadné hrudy.

  Odstráňte väčšie kamene a štrk.

- Materiál v panvici opatrne premiešajte pohybom do strán. Panvicu nahnite smerom od seba a postupne materiál       premiešavajte a nechajte vyplavovať štrk a kamienky.

  Čím dlhšie premiešavate materiál tým máte väčšiu šancu že sa zlato oddelí a klesne na dno panvice.

- Keď v panvici ostáva už len jemný materiál  ponorte panvicu do vody, opatrne ju nakloňte tak aby voda odnášala                              horné vrstvy bahna a piesku.

-Ak sa v panvici objaví zlato použite pipetu na jeho odsatie.

 

Na čo slúžia žliabky na panviciach

 

Moderné ryžovacie panvice majú na bokoch vytvarované žliabky rôznej šírky a hĺbky.

Tieto žliabky slúžia na lepšiu separáciu materiálu. Veľké žliabky použijete na začiatku ryžovania keď sa potrebujete zbaviť  väčších kúskov materiálu. Čím je materiál v panvici jemnejší tým jemnejšie použijete žliabky.

Na úplný záver ryžovania používate už iba plochú bočnicu panvice na oddelenie najjemnejšieho materiálu.

 

Nezabúdajte že všetko chce prax.

Pred prvou výpravou si postup ryžovania nacvičte. Zoberte zlaté nugety alebo malé kúsky olova, pomiešajte ich s štrkom a pieskom a vyskúšajte si celý postup ryžovania. Ak ryžujete známe vzorky je to najlepší  spôsob ako pochopiť  celý proces ryžovania.

 

 


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

Copyright 2022 © gdu1.sk